Jobba hemifrån: Maximera ditt fokus med pomodorotekniken | Easy Teams

  Jobba hemifrån: Maximera ditt fokus med pomodorotekniken

  Det kommer alltid finnas distraktioner, i olika former, oavsett vart vi jobbar. Vare sig det är en kollega, ett understimulerat barn, en hund eller en konstant ström av notiser behöver man hitta sitt sätt för att göra det mesta av en arbetsdag oavsett om det är på kontoret eller på distans.

  Numera består mitt sätt av en timer, tomater och en tydlig struktur.

  Det här är historien om tomater och hur jag maximerade mitt fokus med hjälp av pomodorotekniken när jag jobbade hemifrån.

  Hemligheten bakom en fokuserad arbetsdag

  Hemligheten med en effektiv och fokuserad arbetsdag är att.. tänka i tomater istället för… timmar (!?) Det kanske låter lite tokigt men värre saker har du säkert hört. Miljoner av människor lovordar pomodorotekniken (Pomodoro = tomat på italienska)

  Den här populära fokus-tekniken menar alltså att du ska jobba i tomater – fokuserade arbetssessioner – med korta pauser för att främja koncentration och motverka mental trötthet

  Prova pomodoro-tekniken om du

  • Upplever att ad-hoc-uppgifter ofta hämmar din produktivitet
  • Ständigt kollar mobilen och fastnar i notisträsket
  • Har lätt att jobba förbi din punkt för optimal produktivitet (aka du panikjobbar)
  • Jobbar med uppgifter som saknar deadline
  • Är överoptimistisk kring hur mycket du kan få gjort på en dag
  • Gillar tomater

  Vad är pomodorometoden?

  Det var den dåvarande universitetsstudenten Frencesco Cirillo som utvecklade pomodorotekniken i slutet av 1980-talet när han kämpade med att försöka fokusera på sina studier. Han utmanade sig själv att hålla tio minuter fokuserad studietid för att sedan ta en paus. Han hämtade en kökstimer som råkade vara formad som en tomat, därav namnet. Kort förklarat är pomodorotekniken en teknik eller metod som hjälper dig att fokusera under en hel arbetsdag genom att bryta ner uppgifter i tomater.

  Varje pomodoro är 25 minuters fokuserat arbete (hemifrån) följt av 5 minuter paus. Upprepa fyra gånger innan du efter den fjärde tar ett längre break. Under varje 25-minuters-tomat är det viktigt att du enbart fokuserar på den uppgiften och ser till att eliminera störningsmoment.

  Styrkan med pomodorotekniken ligger i dess enkelhet. Det enda du behöver är en timer och en att göra-lista.

  Varför fungerar den?

  Anledningen till att tekniken visat sig vara så framgångsrik är dess förmåga att bryta ned uppgifter i mindre beståndsdelar, de mindre beståndsdelarna blir enklare att svälja en i taget än hela uppgiften i sin helhet.

  Ta ett blogginlägg som exempel. Mina första två pomodoros består ofta av att samla information medan den tredje är struktur och intro. Efter det har jag såklart brutit ned resten av inlägget i pomodoros och vips så är det klart.

   

  Hur man maximerar sitt fokus när man jobbar hemifrån med hjälp av pomodoro

  Som tidigare känt är det lätt att sväva iväg, ibland finner man sig i en situation där man kollat på en dokumentär om maneter i 45 minuter. Men det är inte bara maneter som kan stjäla ditt fokus det kan vara barn, hundar och kollegor. Lite som vi pratade om här i Fas 1: telefonterrorn – den ändlösa stormen av samtal från kollegor på distans kan också sätta käppar i hjulet.

   

  1. Börja med (gärna dagen innan) att bryta ner dagen och uppgifterna i tomater. Planera vad du ska göra och i vilken ordning.
  2. Se till att du har möjlighet att stänga av notiser och skärma av dig så gott du kan från andra som jobbar hemifrån (Jag tänker: barn, djur och partners)
  3. Starta dagen och timern!

  Försök att undvika skärmtid när du har 5 minuters paus från uppgifterna, testa meditera, stäck på benen eller gå till kylskåpet. Uppgifter som kräver mer än 5 pomodoros bryts med fördel ner i mindre delar och portioneras ut under veckan. Istället för att plöja alla 5 på en dag.

  Tips! Prova att laborera med tiderna, det finns inget som säger att du behöver köra 25 minuter fokuserat arbete hemifrån följt av 5 minuters paus. Vissa studier säger att 52 minuters fokuserat jobb följt av 17 minuters paus är den perfekta balansen. Så prova dig fram och hitta din optimala längd på tomaterna.

  När du tagit dig igenom en hel dag med denna teknik ska du med fördel förbereda nästa dags tomater. Så avsluta varje dag med att planera din nästkommande tro mig – det är en game changer.

  Nu kanske du tänker ”Men jag har ju massa möten, pomodoro är inget för mig”. Jo det är det. Din dag består troligtvis inte bara av möten, planera dina tomater utifrån din möteskalender dagen innan och för guds skull se till att ni har effektiva möten så ska du nog se att det går.

  Hur jag jobbar med Pomodorometoden med hjälp av Easy Teams

  Efter att jobbat med pomodorometoden i över 1 månad kan jag säga att den fungerar – i alla fall för mig. Jag har testat och laborerat med olika tider och varianter för att maximera mitt fokus när jag jobbar hemifrån. Så här ser en vanlig dag ut för mig:

   

  1. Jag börjar dagen med en morgonpromenad. Något jag alltid gjort och nu ännu viktigare för att jag inte vill bli en distans-zombie.
  2. Efter att ha gjort mig i ordning och ätit frukost (smoothie) gör jag mig redo för att starta timern och ta tag i min första tomat.
  3. Klara, färdiga, gå!

  Så lätt är det. Eller okej, inte riktigt. För att få ut det mesta av min produktivitet har jag såklart gjort mitt yttersta för att minimera störningsmomenten. I Easy Teams har jag döpt en hänvisning till Pomodoro, den gör att jag inte får några samtal på mina direktnr eller från svarsgrupper vilket är en förutsättning för att lyckas. Jag har satt en sluttid på 30 minuter så min hänvisning består av 25 minuters jobb och 5 minuters ostörd paus. Sen börjar jag om igen – och tar en ny tomat.

  Det jag märkte snabbt var att jag fick en herrans massa chattmeddelanden i Easy Teams som behövde någorlunda snabbt svar i retur, du vet hur det är med internkommunikation, många vill att det ska gå snabbt.

   

  Så det jag testade då som fungerade bäst för mig var 2 fokuserade pomodors följt av 10 minuter svara på meddelanden, dela något mejl och ringa något enstaka samtal. Därefter är det 2 pomodoros igen följt 10 minuters svarande på meddelande och efter det, då var jag värd en längre paus!

  Prova dig fram

  Som du säkert förstår finns det inget svar på vad som är den bästa längden för just dig. Du får helt enkelt laborera med tiderna och prova dig fram beroende på vilken typ av jobb du har. Men se till att du kan hänvisa dig enkelt och kanske t.o.m. styra samtalen till växeln, om du behöver.

  Är du redo att testa pomodorotekniken och maximera ditt fokus när du jobbar hemifrån? #komigendetblirkul

  Prova Easy Teams UCaaS kostnadsfritt

  Vill du veta mer om vår smarta telefonväxel?

  Lämna din e-post nedan så kontaktar vi dig inom en arbetsdag.


   Skriven av

   Filip Flink

   Självutnämnd digitalvetare som ser trender innan trenden själv ser det. Har även en förmåga att överdriva saker. Fast bara ibland.